misja.jpg

Misją krakowskiej palarni kawy KELLERAN jest  doskonałe wypalanie kawy tradycyjnymi metodami, z ziarna najwyższej jakości, pochodzącego z najlepszych plantacji  na świecie.

1. Wypalamy kawę tradycyjną metodą, w maszynie  marki „Probat”  z 1955r. Sposób wypalania kawy dostosowujemy do odmian i cech jakościowych  zielonego ziarna. Uzależniamy  stopień wypalenia od specyficznych właściwości  każdego rodzaju ziarna. Znajdujemy najlepszy poziom na skali pomiędzy jasnym a ciemnym wypaleniem. Gwarantuje to wydobycie z każdej odmiany ziarna,  bogatego i wysublimowanego zestawu smaków i aromatów. Naszym głównym celem są delikatne i subtelne odmiany gatunku Arabika. Odpowiednio wypalona kawa pozwala koneserom wydobyć  z niej pełnię doznań zmysłowych i przyjemności.

2. Dokładamy wszelkich starań, żeby kawa docierała do konsumenta tuż po wypaleniu, tak aby jej świeżość  pozwoliła na delektowanie się najlepszym smakiem. Wypalamy kawę na bieżąco, dając naszym odbiorcom możliwość  delektowania się smakiem świeżo wypalonej kawy.

3. Kupujemy tylko  najlepsze odmiany kawy ze znanych regionów Świata i plantacji. Regiony z których pochodzi nasza kawa, słyną z dobrej jakości produkowanego ziarna. Na plantacjach tych stosuje się naturalne sposoby obróbki i suszenia ziarna. Uważamy, że  ręczny  zbiór kawy, pozwalający na selektywne zrywanie wyłącznie dojrzałych owoców kawowca, jest jedynym sposobem na uzyskanie ziarna wysokiej jakości.

4. Kupując  kawę pochodzącą wyłącznie  z ręcznego zbioru, chcemy mieć swój wkład w zapewnienie pracy milionom biednych rolników. Uprawiają i zbierają oni kawę z własnych, małych upraw, obrabianych rękami całej rodziny. Nie używają maszyn, nawozów sztucznych i chemii. Ci ludzie nie mają innych źródeł utrzymania i nie mają szans konkurować  z wielkopowierzchniowymi  plantacjami, na których stosuje się wszystkie najnowocześniejsze elementy intensywnej uprawy rolnej : nawozy sztuczne, herbicydy, pestycydy, maszynowy zbiór i zautomatyzowaną obróbkę ziarna.

5. Wszelkimi dostępnymi nam sposobami propagujemy na rynku polskim  wiedzę na temat dobrej kawy. Naszym celem jest rozpowszechnianie sposobów parzenia kawy przy użyciu różnych  urządzeń i przyrządów aby osiągać maksimum walorów smakowych  adekwatnych do gatunku kawy, sposobu wypalenia ziarna  i rodzaju używanego do parzenia sprzętu. Ten sam rodzaj kawy, zaparzony przy użyciu różnych metod zaparzania da nam inne nuty smakowe. Pomoc i porady naszej ekipy, znajdziesz nie tylko na targach i eventach. Służymy gotowością do pomocy przez telefon w rozmowie z klientem i na miejscu w Palarni Kawy przy ul. Kamiennej 16.

Zapraszamy na kawę i opowieść o niej!